Etiketter

torsdag 16 oktober 2014

Luun molekyylejä sydämessä! Virva Pohjolaisen väitöskirja ei-kollageenisista ECM proteiineista sydämessä. Trombospondiini , NCP


http://www.duodecim.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=15941&p_palsta_id=23

Sitaatti Duodecimista
" Uutta tietoa soluväliaineen säätelystä sydämen vajaatoiminnassa ja aorttaläpän ahtaumassa
julkaistu 19.09.2012/Väitöskirjat
Sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksissa havaitaan usein liiallista sidekudoksen kertymistä ja pehmytkudosten kalkkiutumista. Nämä tapahtumat ovat osallisena kudosten rakenteen uudelleenmuovautumisessa, jota tapahtuu esimerkiksi sydämessä kuormituksen lisääntyessä tai aorttaläpässä sen kalkkiutuessa. Soluja ympäröivällä soluväliaineella on tärkeä merkitys kudosten uudelleenmuovautumisessa (remodeling).

Sydämen liiallinen pitkäaikainen kuormitus voi johtaa sydämen pumppaustoiminnan heikkenemiseen ja sydämen vajaatoimintaan. Aorttaläpän kalkkiutuminen voi taas aiheuttaa aorttaläpän ahtauman, joka on tärkein leikkaushoitoa vaativa sydänläppävika. Sydämen vajaatoiminnan ja aorttaläpän ahtauman kehittymisen kudostason mekanismeja ei tarkalleen tunneta, eikä jo alkanutta uudelleenmuovautumista voida täysin estää tai parantaa. Tässä väitöskirjatyössä tutkittiin näihin prosesseihin osallistuvia proteiineja, joista monet säätelevät normaalisti luun aineenvaihduntaa.

Soluväliainetta säätelevien proteiinien ilmentymistä tutkittiin sydämen uudelleenmuovautumisessa erilaisissa sydämen vajaatoimintaan johtavissa malleissa. Tällaisia sydäntä kuormittavia malleja ovat kokeelliset verenpainetaudin ja munuaisten vajaatoiminnan mallit sekä sydäninfarkti. Sydämen lisäksi samojen proteiinien ilmentymistä tutkittiin tekoläppäleikkauspotilaiden aorttaläpissä.

Väitöstutkimuksessa osoitettiin, että säätelyproteiineja ilmennetään eri tavoin sydämen vajaatoiminnassa ja aorttaläpän ahtaumassa kudoksen uudelleenmuovautumisen aikana. Erityisesti uutta tietoa saatiin trombospondiini-perheestä, jonka kaikkia jäseniä ilmennettiin aorttaläpissä, mutta vain yhden ilmentyminen lisääntyi aorttaläpän ahtaumassa.

Sydämen vajaatoiminta- ja aorttaläpänahtaumapotilaiden sairastavuus on suurta ja elinajanodote huono. Toistaiseksi parantavaa lääkkeellistä hoitoa ei ole olemassa. Tutkimuksen uudet havainnot auttavat hoitojen kehitystyötä tarjoamalla uusia kohdemolekyylejä tehokkaampien lääkehoitojen kehittämistä varten.

Virva Pohjolaisen väitöskirja, Characterization of non-collagenous extracellular matrix proteins in cardiac and aortic valve remodeling (Sydäntä ja aorttaläppää muovaavat soluväliaineen proteiinit), tarkastettiin 14.9. Oulun yliopistossa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar