Etiketter

torsdag 16 oktober 2014

Dentiini, Oseoblastiulokkeet, Kiille, Ameloblasti, Pulpa

KIILLE (enamel)  on kovaa, inerttiä, solutonta, epiteelisolujen, ameloblastien, muodostamaa. Sitä kannattaa vähemmän mineralisoitunut kova sidekudos, DENTIINI,  joka taas on muodostunut mesenkymaalisista soluista , ja  sitä  pidetään yllä hampaan mesenkymaalisesta pulpasta käsin.

 PULPA  on pehmeää sidekudosta.
DENTIINI on hampaan massiivisin osa, kiilteen ylläpitäjä ja kompensoi sen haurautta, samalla sulkee verisuonekasta pulpaydintä sisäänsä.
Dentiini on biokemiallisesti hyvin luun kaltaista. Se on 70% painostaan mineralisoitunutta hydroksyapatiittikitein.
Miten dentiini eroaa tavallisesta luusta?
Dentiinissä on odontoblastien tubuluksia tiheänä pakkauksena läpi koko dentiinin sisältäen odontoblastien sytoplasmisia ulokkeita. Dentiini ei osallistu kehon kalsiumin tasapainon ylläpitämiseen, sillä siitä puuttuu klastit ja remodeling kaskadi. Tämän takia onkin varhainen mineralisoituminen tärkeä, koska aikuisuudessa ei tapahdu erityisempää remodling-funktiota hampaan luustovastikkeessa, dentiinissä.
PREDENTIINI kerros  sijaitsee PULPAN   pinnalla DENTIININ  alla. Tässä on orgaanista matriksia,erittynyttä, lähinnä tyyppi I kollageenia, eikä soluja ole havaittavissa.

LÄHDE:  SOMOGYI-GANSS Ester Novel non-collagenous modulators of biomineralization in bone and dentin ( 2004, KI, Stockholm) ISBN 91-7140-101-6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar