Etiketter

torsdag 19 januari 2017

Luun terveys ja lipidiaineenvaihdunta . Rasvaista vai hiilihydraattista ravintoa?

Runsaasti rasvaa tai runsaasti  fruktoosia  sisältävät dieetit moduloivat eri tavoin luun kuntoa ja lipidiaineenvaihduntaa

LÄHDE
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27832314
Calcif Tissue Int. 2017 Jan;100(1):20-28. doi: 10.1007/s00223-016-0205-8. Epub 2016 Nov 10. Diets High in Fat or Fructose Differentially Modulate Bone Health and Lipid Metabolism.

Tiivistelmän suomennosta
TAUSTA: Hyvin rqasvainen tai hiilihydraattipitoinen dieetti voi johtaa liikalihavuuteen ja diabetekseen, kahteen tilaan, jotka korreloivat toisiinsa ja liittyvät osteoporoosiin.
Tässä tutkimuksessa tahdotaan  valottaa  runsasrasvaisen (high fat)  ja  runsasfruktoosisen hiilihydraattiravinnon ( carbohydrate)   vaikutuksia   tavalliseen ravintoon ( regular chow)  verrattuna   luuston morfologiaan,  rasvapitoisuuteen ja aineenvaihdunnalliseen tasapainoon  hiirillä 15 viikon aikana. 13 viikon aikana ei havaittu  eroja kehon painoissa , vasta 2 viimeisenä viikkona hieman eroja. Korkearasvainen dieetti oli  haitallista  luulle: Distaalisen femurluun trabekulaarisen luun tilavuus oli  matalampi ja kortikaalinen luu oli ohuempaa kuin kontrolleilla. Näitä luustomuutoksia seurasi paralleelisti   abdominaalisen  rasvan  kaksi kertaa suurempi määrä ja plasmassa neljä kertaa suurempi leptiinipitoisuus. Korkearasvainen dieetti aiheutti vähenemää de novo- lipidisynteesissä maksassa,  munuaisessa , valkoisessa ja ruskeassa rasvakudoksessa. Runsasfruktoosinen dieetti päinvastoin ei aiheuttanut merkitsevää vaikutusta  luun määrään tai arkkitehtuuriin. Fruktoosin käyttö ei myöskään merkitsevästi  muuntanut leptiinipitoisuuksia tai lipidien de novo synteesiä mutat vähensi epididymaalista rasvakudosta ja lisäsi ruskeaa rasvakudosta. Kortikaalinen jäykkyys oli  vähempää  hiirien hiilihydraattidieetillä kuin runsasrasvaisella dieetillä . Glukoosin ja isnuliinin pitoisuuksissa ei ollut eroja ryhmien kesken. Yhteenvetona: Runsasrasvaisella dieetillä on negatiivista vaikutusta luun struktuuriin,  rasvakudoksen  asettumisiin ja lipidisynteesiin- näitä vaiktuksia  voitiin enimmäkseen  välttää fruktoosipitoisella hiilihydraattidieetillä.

 Abstract
Diets high in fat or carbohydrates can lead to obesity and diabetes, two interrelated conditions that have been associated with osteoporosis. Here, we contrasted the effects of a high fat (HF) versus fructose-enriched carbohydrate (CH) versus regular chow (SC) diet on bone morphology, fat content and metabolic balance in BALB/cByJ mice over a 15-week period. For 13 weeks, there were no differences in body mass between groups with small differences in the last 2 weeks. Even without the potentially confounding factor of altered body mass and levels of load bearing, HF consumption was detrimental to bone in the distal femur with lower trabecular bone volume fraction and thinner cortices than controls. These differences in bone were accompanied by twofold greater abdominal fat content and fourfold greater plasma leptin concentrations. High-fat feeding caused a decrease in de-novo lipid synthesis in the liver, kidney, white adipose and brown adipose tissue. In contrast to HF, the fructose diet did not significantly impact bone quantity or architecture. Fructose consumption also did not significantly alter leptin levels or de-novo lipid synthesis but reduced epididymal adipose tissue and increased brown adipose tissue. Cortical stiffness was lower in the CH than in HF mice. There were no differences in glucose or insulin levels between groups. Together, a diet high in fat had a negative influence on bone structure, adipose tissue deposition and lipid synthesis, changes that were largely avoided with a fructose-enriched diet.

KEYWORDS:

Cortical bone; Fructose ( hedelmäsokeri) ; High-fat diet; Lipid synthesis; Trabecular bone

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar