Cardemil C. Systemic regulation of bone metabolism. In: Effects of antiresorptive agents on inflammation and bone regeneration..p. 9-10 ( 2014 Thesis)
Suomennosta
Luun aineenvaihdunnan systeeminen säätely ( C. Cardemil: Systemic regulation of bone metabolism)
Usea endokriininen tie kontrolloi luun aineenvaihduntaa ja säätelee mineraalien sekä glukoosin homeostaasia.
Niissä tekijöissä, jotka kontrolloivat mineraalien homeostaasia, on
- lisäkilpirauhashormoni, (Parathyreoid hormone, PTH),
- Vitamiini D hormoni (1,25(OH)2D)
- fibroblastien kasvutekijä 23 (FGF23), jota osteosyytti tuottaa.
- leptiini (LEP),
- sympaattinen hermosto (SNS),
- osteokalsiini(OC)
- insuliini.
D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta ja silloin esimutoinen D2 vitamiini muuttuu D3- vitamiiniksi kehon lämmöstä ja tämä vitamiinimuoto muuttuu edelleen maksassa 25- hydroxyvitamiiniksi
(25(OH)D3). Munuaisessa se muuttuu metabolisesti aktiiviksi vitamiini D hormoniksi 1,25(OH)2D3.
Jos lisäkilpirauhasessa sijaitseva kalsiumia tunnistava reseptori havaitsee seerumin kalsiumpitoisuuden olevan matala, stimuloituu rauhasesta esiin lisäkilpirauhashormonia (PTH).
Sitten PTH vuorostaan stimuloi osteoklastien tekemää luun resorboimista, kalsiumin imeytymistä munuaisista ja munuaisten 1,25(OH)2D3- tuotantoa, jonka toimesta suolesta imeytyisi enemmän kalsiumia vereen ja näin lisääntyy seerumin kalsiumpitoisuus.
Jos seerumin fosfaattipitoisuudet ja 1,25(OH)2D3 pitoisuudet ovat koholla , luussa (osteosyyteissä) stimuloituu esiin FGF23 tuotanto, mikä puolestaan estää lisäkilpirauhashormonin (PTH) tuotoa ja metabolisesti aktiivin D- vitamiinin 1,25(OH)2D3 muodostumista. ja niin myös estyy suolesta tapahtuva kalsiumin imeytyminen. Näiden lisäksi stimuloituu fosfaatin erittyminen munuaisista.
http://rimg.geoscienceworld.org/content/64/1/223.extract
Leptiini (LEP) on peptidihormoni, jota rasvasolut, adiposyytit, tuottavat ja uskotaan sillä olevan säätelevää vaikutusta luun massaan, vaikkakin leptiinin täsmä roolista luussa vielä väitellään.
On kaksi päähypoteesiä leptiinin suorittamasta luun säätelystä:
(1) luunmuodostuksen epäsuora vaimentaminen (suppressio) hypotalamuksen kautta lisäämällä sympaattisen hermojärjestelmän (SNS) signalointia serotoniinisynteesin (5-HT) suppressiolla, vaimennuksella,
ja
(2) suora positiivinen vaikutus lisäämällä osteoblastien proliferaatiota ja differentiaatiota.
Lisäksi sympaattisen hermojärjestelmän (SNS) lisääntynyt signalointi lisää osteokalsiinin (OC) tuotantoa osteoblasteista ja osteosyyteistä , mikä puolestaan stimuloi haiman beeta-soluja lisäämään insuliinintuotantoaan, mikä taas stimuloi osteoblasteja ja niiden osteokalsiinin (OC) tuotantoa.
Osteoblastien insuliinisignalointi edistää myös luun resorptiota alentamalla osteoprotegeriinin (OPG) ilmenemistä täten stimuloiden osteoklastogeneesiä.
Edelleen osteokalsiini (OC) stimuloi adiposyyttejä tuottamaan adiponektiiniä, insuliiniherkkää hormonia.
Estrogeeni ja androgeeni omaavat vahvoja vaikutuksia luuston kasvuun ja ne osallistuvat myös luuston homeostaasiin.
Estrogeeni estää luukatoa lisäämällä osteoprotegeriinin (OPG) ilmenemistä osteoblasteissa ja vähentämällä RANKL:in ja TNF-alfan ilmenemistä. Estrogeeni vaikuttaa luitten pituuskasvuun, sillä pienissä pitoisuuksissa estrogeeni tehostaa luuston kasvua ja suuret pitoisuudet johtavat kasvulevyjen fuusioon.
Estrogeenit ovat myös tehokkaita säätelijöitä kasvuhormonille (GH) ja insuliinin kaltaiselle kasvutekijälle 1 (IGF-1). Oletetaan myös, että estrogeeni indusoi prekursorisolujen erilaistumista osteoblasteiksi adiposyyttien erilaistumisen kustannuksella estäen täten osteoblastien apoptoitumista.
Sukupuolihormonien reseptorit omaavat erilaiset tehtävät HOHKALUUN (trabecular bone) ja KUORILUUN (cortical bone) alueella. Vasteet kasvuhormonien, hormonien ja mekaanisen rasituksen muutoksille ovat myös erilaiset pitkien luitten PERIOSTEUM ja ENDOSTEUM -pinnoilla.
ERalfa, estrogeenin reseptori alfa, on luussa kaikkein tärkein estrogeenin vaikutusten välittäjä.
Alentuneeseen HOHKALUUN (trabecular bone) resorptioon johtaa estrogeenin suorat vaikutukset osteoklasteihin ja suorat tai epäsuorat vaikutukset B-lymfosyytteihin, joita vaikutuksia välittää ERalfa.
KUORILUUN ( Cortical bone) massaa estrogeeni suojaa epäsuorasti osteoblastiprogeniittoreitten ERalfa- reseptorin kautta heikentämällä luun reorptiota endokortikaalisilla pinnoilla.
Osteoblastein androgeenireseptori (AR) on välttämätön miesten HOHKALUUN (trabecular bone) ylläpidossa.
LRP-5-Wnt-beeta -kateniini signalointitien aktivoituminen vaaditaan luun fysiologisessa vasteessa mekaaniseen rasitukseen.
LRP-5 on Low-density lipoprotein receptor- related protein 5.
ERalfa on osoittautunut Wnt- signalontia vahvistavaksi osteoblasti-progeniittorisoluissa.
Iän mukana osteoblastien vastaavuus mekaaniseen stimulukseen alenee, mikä saattaa johtua menopaussissa tapahtuvasta estrogeenin kadosta, koska ERalfa säätyy alas.
Päivitys 20.1. 2017
LÄHDE: Väitöskirja Carina Cardemil: Effects of antiresorptive agents on inflammation and bone regeneration in different osseus sites- experimental and clinical studies. University of Gothenburg. ISBN 978-91-628-9108-4.
Kappale Systemic regulation of bone metabolism sivut 9-10.Suomennosta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar