LÄHDE: Väitöskirja Carina Cardemil: Effects of antiresorptive agents on inflammation and bone regeneration in different osseus sites- experimental and clinical studies. University of Gothenburg. ISBN 978-91-628-9108-4.
- Kappale 1.1.4. suomennosta: Bone metabolism . Bone and the immune system sivut 6-7 .
Luun aineenvaihdunta.
Luu muovautuu jatkuvasti ja silloin salliutuu luun kasvaminen, luun paraneminen ja kalsiumin sekä fosfaatin homeostaasin ylläpitäminen. "The Bone remodelling"- tätä luun uudelleen muovatumisprosessia ylläpitävät elävät solut osteoklastit ja osteoblastit. Näiden kahden solutyypin välistä funktionaalista kytkentää säätelevät paikalliset ja systeemiset tekijät- ja epätasapaino luun homeostaasissa voi johtaa patologisiin tiloihin, joita ovat osteopenia, osteoporosis, osteopetrosis- riippuen siitä minkä solutyypin aktiivisuus suosiutuu.
Luu ja immuunijärjestelmä ( BONE and The IMMUNE SYSTEM)
Osteoimmunologia- termiä alkoivat käyttää vuonna 2000 Arron ja Choi kuvatessaan tieteellisen tutkimuksen sitä kentää, joka tutkii luun ja immuunijärjestelmän välisiä vuorovaikutuksia.
Normaalin luun kehityksen aikana ja tulehdustiloissa suorittavat hematopoieettiset ja immuunisolut luun säätelyä tuottamalla paikallisia tai veressä kiertäviä sytokiinejä.
RANKL on reseptoriaktivaattori NF-kB- ligandille.
( Receptor Activator of Nuclear Factor kB Ligand).
RANKL kuuluu TNF- perheeseen ( Tumour Necrosis Factor) ja sillä on kriittinen osa osteoklastiprogeniittorisolun erilaistumisessa täysin aktiiviksi monitumaiseksi osteoklasti-soluksi.
M-CSF, Makrofagien kolonioita stimuloiva tekijä ( Macrophage Colony Stimulating Factor) vaikuttaa myös osaltaan hematopoieettisiin kantasoluihin, jotka sitten alkavat erilaistua makrofageiksi ja osteoklasteiksi (luunsyöjäsoluiksi).
RANKL ilmenee osteoblasteissa ja luuytimen stroomasoluissa (BMSC, Bone Marrow Stromal Cells) sekä myös T-imusoluissa ja B-imusoluissa. RANK on reseptori tälle Ligandille, RANKL.
RANK sijaitsee aktivoituneen osteoklastin pinnalla. Kun RANKL sitoutuu osteoklastin pinnalla olevaan RANK-reseptoriin, edistyy osteoklastin erilaistuminen, proliferoituminen, aktivaatio ja elossapysyminen- mistä loogisesti seuraa tehostunut luun resorboituminen.
Osteoprotegeriini (OPG) on luonnollinen RANKL antagonisti, vastavaikuttaja. Se pystyy estämään tehokkaasti osteoklastogeneesiä ja luun resorboitumista, koska se toimii houkuttimena RANKL- molekyylille ( decoy reseptorina) ja täten blokeeraa RANKL/RANK- vuorovaikutuksen.
RUNX2 on transkriptiotekijä ( Runt-Related Trnacription Factor 2) , joka on välttämätön osteoblastien erilaistumiselle, mutta on voitu myös osoittaa että RUNX2 edistää myöskin osteoklastien erilaistumista saamalla aikaan enemmän RANKL- proteiiniä ja osteoprotegeriinin (OPG) estymistä.
Luun tulehduksellisissa tiloisssa indusoituu melkoinen joukko sytokiinejä, jotka säätelevät luusoluja:
TNF- alfa ( Tumor Necrosis Factor- alfa) niiden joukossa stimuloi osteoklastien muodostumista ja luun resorptiota kehossa.
IL-1, interleukiini-1, on vahva luuresorption stimulaattori ja se vaikuttaa osteoklasteihin lisääntyneen RANKL-tuotannon ja - aktiivisuuden välityksellä.
IL-6, interleukiini-6 tuottuu osteoblasteista ja luuytimen kantasoluista ja se säätelee kypsien osteoklastien kehitystä ja stimuloi myös RANKL ja OPG tuotantoja.
T-solut ja makrofagit osallistuvat myös osteoimmunologiaan tuottamalla klooneja stimuloivia tekijöitä ( CSF, Colony Stimulating Factors) , kemokiinejä ( Chemokines) ja runsaasti interleukiinejä (IL)
Luusolun kuolema
Kun luusolu kuolee, se käy läpi ohjelmoidun solukuoleman ( apoptosis, programmed cell death) ja siinä soluorganellit hajoittuvat organisoidusti . Tämä prosessi on yleistä useissa regeneroituvissa kudoksissa ja samat kasvutekijät (GF) ja sytokiinit, jotka stimuloivat osteoklastin ja osteoblastin kehitystä, voivat myös vaikuttaa niiden apoptoosin.
Osteoprotegeriini (OPG), joka on anti-osteoclastogeeninen ominaisuudeltaan, toimii myös sytotoksisen TRAIL-proteiinin reseptorina ja kun OPG sitoutuu TRAIL-proteiiniin, se estää TRAIL- välitteisen apoptoosin imusoluissa ja säätelee myös antigeenin (ag) esittämistä ja T-solun aktivoitumista.
TRALL ( TNF-related apoptosis-inducing ligand) on sytotoksinen ligandi
Apoptoosin aktivoi kaksi signaalitietä:
(1) Sisäsyntyinen tie, intrinsic pathway, aktivoituu tuumorisupressorigeenin p53 vaikutuksesta vasteena DNA-vaurioon. tai vakavaan solustressiin ( Esim. säteilyt, vapaat radikaalit).
(2) Ulkosyntyinen tie ( extrinsic pathway) aktivoituu proapoptoottisilla ligandeilla, jotka sitoutuvat reseptoreihin solukalvolla.
Molemmissa apoptoosin aktivaatioteissä aktivoituu kaspaaseja ( caspases), jotka ovat solunsisäisiä valkuaisaineita hajoittavia proteaaseja, mikä johtaa solun apoptoosiin.
Näiden kahden apoptoottisen tien kesken lienee myös vuorovaikutusta.
LÄHDE: Cardemil C. Bone and the immunesystem.
In: Effects of antiresorptive agents to inflammation and bone regeneration in different osseous sites- experimental and clinical studies. Pages 6-7. 2014
Päivitys 20.1. 2017
(Alla oleva kuva internetistä esittää glukokortikoidin ylimäärän vaikutuksen luusolujen apoptoosiin).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar