LÄHDE
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27832314
Calcif Tissue Int. 2017 Jan;100(1):20-28. doi: 10.1007/s00223-016-0205-8. Epub 2016 Nov 10. Diets High in Fat or Fructose Differentially Modulate Bone Health and Lipid Metabolism.
Tiivistelmän suomennosta
TAUSTA: Hyvin rqasvainen tai hiilihydraattipitoinen dieetti voi johtaa liikalihavuuteen ja diabetekseen, kahteen tilaan, jotka korreloivat toisiinsa ja liittyvät osteoporoosiin.
Tässä tutkimuksessa tahdotaan valottaa runsasrasvaisen (high fat) ja runsasfruktoosisen hiilihydraattiravinnon ( carbohydrate) vaikutuksia tavalliseen ravintoon ( regular chow) verrattuna luuston morfologiaan, rasvapitoisuuteen ja aineenvaihdunnalliseen tasapainoon hiirillä 15 viikon aikana. 13 viikon aikana ei havaittu eroja kehon painoissa , vasta 2 viimeisenä viikkona hieman eroja. Korkearasvainen dieetti oli haitallista luulle: Distaalisen femurluun trabekulaarisen luun tilavuus oli matalampi ja kortikaalinen luu oli ohuempaa kuin kontrolleilla. Näitä luustomuutoksia seurasi paralleelisti abdominaalisen rasvan kaksi kertaa suurempi määrä ja plasmassa neljä kertaa suurempi leptiinipitoisuus. Korkearasvainen dieetti aiheutti vähenemää de novo- lipidisynteesissä maksassa, munuaisessa , valkoisessa ja ruskeassa rasvakudoksessa. Runsasfruktoosinen dieetti päinvastoin ei aiheuttanut merkitsevää vaikutusta luun määrään tai arkkitehtuuriin. Fruktoosin käyttö ei myöskään merkitsevästi muuntanut leptiinipitoisuuksia tai lipidien de novo synteesiä mutat vähensi epididymaalista rasvakudosta ja lisäsi ruskeaa rasvakudosta. Kortikaalinen jäykkyys oli vähempää hiirien hiilihydraattidieetillä kuin runsasrasvaisella dieetillä . Glukoosin ja isnuliinin pitoisuuksissa ei ollut eroja ryhmien kesken. Yhteenvetona: Runsasrasvaisella dieetillä on negatiivista vaikutusta luun struktuuriin, rasvakudoksen asettumisiin ja lipidisynteesiin- näitä vaiktuksia voitiin enimmäkseen välttää fruktoosipitoisella hiilihydraattidieetillä.
Abstract
Diets high in fat
or carbohydrates can lead to obesity and diabetes, two interrelated
conditions that have been associated with osteoporosis. Here, we
contrasted the effects of a high fat (HF) versus fructose-enriched carbohydrate (CH) versus regular chow (SC) diet on bone morphology, fat
content and metabolic balance in BALB/cByJ mice over a 15-week period.
For 13 weeks, there were no differences in body mass between groups with
small differences in the last 2 weeks. Even without the potentially
confounding factor of altered body mass and levels of load bearing, HF
consumption was detrimental to bone in the distal femur with lower trabecular bone volume fraction and thinner cortices than controls. These differences in bone were accompanied by twofold greater abdominal fat content and fourfold greater plasma leptin concentrations. High-fat
feeding caused a decrease in de-novo lipid synthesis in the liver,
kidney, white adipose and brown adipose tissue. In contrast to HF, the
fructose diet did not significantly impact bone
quantity or architecture. Fructose consumption also did not
significantly alter leptin levels or de-novo lipid synthesis but reduced
epididymal adipose tissue and increased brown adipose tissue. Cortical
stiffness was lower in the CH than in HF mice. There were no differences
in glucose or insulin levels between groups. Together, a diet high in fat had a negative influence on bone structure, adipose tissue deposition and lipid synthesis, changes that were largely avoided with a fructose-enriched diet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar