Etiketter

torsdag 4 maj 2023

KÄSI; ( ruotsiksi. en HAND; latinaksi Manus , saksaksi die Hand, englanniksi the Hand)

 

 https://www.terveyskyla.fi/niveltalo/mihin-sattuu/k%C3%A4si/k%C3%A4den-vamma

Käden vammat

Käsivammat ovat hyvin yleisiä. Yksi viidestä päivystyspoliklinikoilla hoidettavasta vammasta on käsivamma.


Venähdykset, sijoiltaanmenot, jännevammat ja murtumat ovat tavallisia käsivammoja.

Vaikeammissa käsivammoissa sormien tai koko käden verenkierto saattaa olla vaarassa.

Hankalia vammoja syntyy usein esimerkiksi keväällä polttopuita tehdessä. Erityisesti halkomakonetta, sirkkeliä ja moottorisahaa käyttäessä tulee aina perehtyä käyttöohjeisiin ja noudattaa erityistä huolellisuutta.

Vaarallisia työkaluja ei tule koskaan käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena, eikä lapsilla ole asiaa vaarallisten työvälineiden lähelle.

Irtonaisten raajanosien takaisinkiinnittäminen on yleensä mahdollista, mikäli irronneet kappaleet ovat hyvässä kunnossa.

Joissain tapauksissa yksittäisen irronneen sormen takaisinistutus voi olla käden yleisen toiminnan kannalta haitallista, joten hankalien käsivammojen hoitoa harkitaan tapauskohtaisesti.

Kuntoutus on käden vammojen ja leikkauksen jälkeen tärkeää. Jäykkyys johtaa käden puutteelliseen toimintaan ja pahimmillaan tekee kädestä käyttökelvottoman.

Vamman jälkeinen käsiterapia sisältää erilaisia lastoituksia ja liikeharjoitteita sekä vahvistavia harjoitteita ja arven hoitoa. Kuntoutus kestää pitkään ja etenee usein hitaasti. Kuntoutuksessa tarvitaankin runsaasti kärsivällisyyttä.

Vasta vuoden tai jopa kahden kuluttua hankalasta käsivammasta voidaan todeta, miten hyvin paraneminen onnistui - jäikö kipuja tai jäivätkö liikkeet rajoittuneiksi. Jos käden hermot vaurioituivat, täydellinen paraneminen kestää huomattavan pitkään.


Myös päivän 4.5. 2023 Aamulehti kertoo vakavista käsivammoista kevään tullen Suomessa

SITAATTI: Kevään polttopuutalkoot tarkoittavat Tampereen yliopistollisen sairaalan käsikirurgeille kiirettä leikkaussaleihin. Käsivammojen hoito Taysissa lisääntyy huhti- ja toukokuussa, kertoo käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen.

Suomalaisilla yleisin syy vakavan käsivamman taustalla on klapikoneen tai sirkkelin huolimaton käyttö. Taysin käsikirurgeille on Leppäsen mukaan tullut klapikoneiden ja sirkkeleiden aiheuttamia vammoja tavanomaista kevättahtia. ”Näemme päivittäin potilaan, joka on kätensä jompaankumpaan koneeseen loukannut”, Leppänen kertoo. Puuntyöstökoneiden huolimaton käyttö voi aiheuttaa vakavia vammoja. Vakavissa käsivammoissa on irronnut sormia tai suurempi raajanosa tai tullut avomurtuma, joka estää verenkierron vaurioituneeseen raajan osaan, Leppänen kertoo. Näissä tilanteissa raajan pelastamisella on kiire. Kirurgit tekevät kevään kiireaikana leikkauksia yötä myöten. Taysissa hoidetaan noin puolet koko valtakunnan vakavista käsivammoista. Vaikka Taysissa on vuosikymmenten kokemus hankalien käsivammojen hoidosta ja raaja saataisiin pelastettua, eivät käden liike ja tunto palaa aikuisella ihmisellä koskaan täysin ennalleen.

Klapikone voi murskata

Leppänen kertoo, että osalta potilaista on saattanut leikkautua irti koko käsi esimerkiksi ranteen kohdalta tai irrota useita sormia. Klapikone tekee Leppäsen mukaan ihmiskehoon usein sirkkeliä rumempaa jälkeä. ”Sirkkeli on kuitenkin terävä, ja sillä tulee siistejä haavoja tai murtumia. Klapikone voi tehdä murskavammoja, jos käsi juuttuu koneeseen”, kertoo Leppänen. Leppäsen mukaan lähes kaikilta sirkkeli- ja klapikonevammat voi välttää, kun noudattaa laitteiden ohjeita.

Älä virittele itse

Melkein kaikki Taysiin päätyvät käsivammat liittyvät siihen, että konetta on käytetty väärin. Klapikoneen käyttö on hidasta, kun sitä käyttää ohjeiden mukaan. Puu pitää itse syöttää koneeseen. Sen jälkeen koneen käyttäjän kädet ovat kahvoilla, eivätkä voi ajautua terän väliin.Moni saattaa pyytää kaverin avuksi syöttämään puuta koneeseen. Toinen käyttää kahvoja. ”Silloin on vaara, että kädet saattavat jäädä terän väliin”, Leppänen sanoo. Taysin käsikirurgien leikkauspöydälle päätyy myös niitä, jotka ovat ohittaneet koneen turvamekanismit.Yleensä täytyy painaa kahta kahvaa, jolloin käsi ei voi eksyä terän ja puun väliin. Osa on yrittänyt virittää esimerkiksi rautalangalla toisen kahvan kiinni, jotta pystyy lataamaan konetta samalla toisella kädellään.

Ei lapsia lähelle

Kirurgit joutuvat välillä pelastamaan myös lasten käsiä vakavien käsivammojen jälkeen. Leppänen tähdentää, että lasten paikka ei ole samalla pihalla käytössä olevan klapikoneen kanssa. Vakava käsivamma saattaa vaikuttaa vammautuneen loppuelämään. Toipuvalle potilaalle saattaa lopulta tulla eteen ammatinvaihto. ”Vaikka sormet saataisiinkin istutettua takaisin käteen, leikkauksen lopputuloksena saattaa olla huonosti tuntevat tai jäykät sormet”, Leppänen kertoo. Taysissa on Leppäsen mukaan odotettu kevättä huolestuneena, koska monen polttopuuvarastot ovat talven kovien energiahintojen jälkeen tyhjillään. Toistaiseksi käsivammojen määrä ei ole edellisvuosiin verrattuna kasvanut, Leppänen kertoo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar