Kehittynyt glykaation lopputuote (eng. advanced glycation end-product, AGE) on yleisnimitys suurelle joukolle erilaisia proteiineja tai rasvoja, jotka ovat glykatoituneet ei-entsymaattisesti altistuttuaan joillekin sokereille, eli liittyneet näihin sokereihin.[1] Glykaatiota ei tule sekoittaa entsymaattiseen glykosylaatioon.[2] AGE:ja voidaan myös kutsua glykotoksiineiksi[2] ja ne saattavat olla pahentava osatekijä ikääntymisessä ja osallistua useiden rappeuttavien sairauksien kuten Alzheimerin taudin, diabeteksen, valtimonkovettumataudin ja kroonisen munuaisten vajaatoiminnan kehittymiseen.[1] Lisäksi niiden on tutkittu osallistuvan harmaakaihin,[3] lihasheikkouden[4] ja syöpäkasvainten kehittymiseen.[5]
AGE:ja ja niiden esiasteita
Tässä osiossa on ei-tyhjentävä esimerkkilista AGE:ista.- AGE:ja[1]
- Glukosepaani, CAS 257290-23-6 https://en.wikipedia.org/wiki/Glucosepane
- Glucosepane is a lysine-arginine protein cross-linking product and advanced glycation end product (AGE) derived from D-glucose.[1] It is an irreversible, covalent cross-link product that has been found to make intermolecular and intramolecular cross-links in the collagen of the extracellular matrix (ECM) and crystallin of the eyes.[2] Covalent protein cross-links irreversibly link proteins together in the ECM of tissues. Glucosepane is present in human tissues at levels 10 to 1000 times higher than any other cross-linking AGE, and is currently considered to be the most important cross-linking AGE.[3]
- N(6)-Karboksimetyylilysiini (CML), CAS-numero 5746-04-3
- Pentosidiini, CAS 124505-87-9
- https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/pentosidine
- Glukoosi-lysiini -dimeeri (GLUCOLD)
- Versperlysiini C
- Esiasteita[1]
- 3-Deoksiglukosoni (3DG), CAS 4084-27-9
- Glyoksaali, CAS 107-22-2
- Metyyliglyoksaali, CAS 78-98-8
Sisäsyntyiset AGE:t ja AGE:jen vaikutukset
AGE:t vaikuttavat lähes jokaiseen solutyyppiin ja molekyyliin kehossa.[1] Haitallisia AGE:ista tekee erityisesti niiden kyky reagoida verkkoutumisreaktioiden kautta muun muassa kehon rakenneproteiinien kuten kollageenin ja elastiinin kanssa.[2][7] AGE:t siis polymeroivat näitä proteiineja yhteen suuriksi ryppäiksi estäen siten niiden normaalia toimintaa. AGE:t voivat olla osatekijänä valtimonkovettumataudissa, sillä ne ryppäyttävät verisuonten pintojen kollageeniä, jonka seurauksena suonet kovettuvat. Kovettuminen helpottaa veren haitallisen LDL-kolesterolin kertymistä suonten sisäpintaan. AGE:t voivat lisäksi tehostaa LDL:n hapettumista ja hapettunutta LDL-kolesterolia pidetään yhtenä ateroskeleroosiin johtavien valtimoiden rasvoittumien muodostumisen päätekijöistä.[8]
AGE:t lisäävät kehon tulehdusta aktivoimalla syöjäsoluja (makrofageja) RAGE/NF-κB-signalointireitin kautta. AGE:t kykenevät sitoutumaan monista soluista löytyviin AGE reseptoreihin (eli RAGE:ihin), joiden kautta ne lisäävät oksidatiivista stressiä ja aiheuttavat makrofagivälitteisiä tulehdusreaktioita. Tämä johtaa tuman transkriptiotekijä kappa B:n (NFκB) aktivoitumiseen, joka puolestaan ohjaa monia tulehdusreaktioihin liittyviä geenejä.[2][9] Tulehduksilla on terveyden kannalta merkitystä sillä tulehdusreaktiot liittyvät useisiin sairauksiin: esimerkiksi valtimonkovettumatauti alkaa makrofageja houkuttevilla tulehdusreaktioilla. Osa makrofageista voi muuntua tulehduskohdassa siihen jääviksi vaahtosoluiksi niellessään hapettunutta LDL-kolesterolia. Solut toimivat alustana suoneen kasvavalle plakille ja plakin kasvaessa voi suoneen lopulta muodostua vaikkapa veritulppa.
AGE:t pystyvät myös Auringon UV-säteilyn ja tupakoinnin ohella aiheuttamaan vanhenemiseen liittyviä ulkoisia muutoksia: esimerkiksi ihon rypistymistä ja joustavuuden vähenemistä. Vanhentavat ja rappeuttavat vaikutukset ihossa myös vähentävät sen kykyä tuottaa D-vitamiinia ja heikentävät haavojen parantumista.[2] Nämä ilmiöt liittyvät todennäköisesti useiden soluja rappeuttavien vaikutusten yhteisvaikutukseen, jossa AGE:t osaltaan muun muassa heikentävät solujen DNA:n korjausta ja synteesiä, mitokondrioiden toimintaa, solukalvojen lipidien biosynteesiä, hormonien tuotantoa jne.[5]
Terveysvaikutusten yhteenveto
AGE:jen on tutkittu- lisäävän verisuoniston läpäisevyyttä[10]
- lisäävän verisuoniston kovettumista[1]
- estävän verisuoniston laajentumista häiritsemällä typpioksidin toimintaa[11]
- hapettavan LDL-kolesterolia[8]
- lisäävän tulehdusreaktioita muun muassa makrofagien ja sytokiinien erittymisen kautta[9]
- lisäävän oksidatiivista stressiä[6]
- lisäävän kasvainten muodostumista suosivia vaikutuksia[5]
- rappeuttavan kokonaisvaltaisesti kehon sisäisiä toimintoja ja lisäävän ulkoisia vanhenemisen merkkejä[5]
Pitoisuudet elintarvikkeissa
AGE:ja esiintyy erityisesti eläinperäisissä rasvaisissa, paistetuissa ja grillatuissa ruuissa. Sitä vastoin niitä on yleensä suhteessa vähemmän esimerkiksi höyrytetyissä tai raaoissa vähärasvaisissa ruuissa kuten kasviksissa, maidossa, hedelmissä ja viljoissa.[2] Osasyinä pitoisuuksien eroon on muun muassa se, että korkeat valmistuslämpötilat suosivat ruokamolekyylien keskinäisiä reaktioita ja kasviperäisissä ruuissa on luonnostaan enemmän AGE:jen muodostumista estäviä hapettumisenastoaineita.[1]AGE:jen muodostumista yleisesti vähentävät ruuan matala valmistuslämpötila, lyhyt kuumennusaika, suuri kosteus valmistuksen aikana, vähäinen rasvan käyttö ja happamat valmistusolot (kuten sitruunamehun tai etikan lisääminen ruokaan ennen sen valmistusta).[6]
Muun muassa rasvojen härskiintymisen lisäksi Maillard-reaktiossa ja karamellisaatiossa muodostuvista maku- ja väriaineista osa on AGE:ja. Muodostuvista aineista osa myös suosii AGE:jen ja niiden esiasteiden muodostumista.[12] Lisäksi matalissa lämpötiloissa valmistetuissa eläinperäisissä ruuissa, kuten vanhoissa juustoissa, on pastöroinnin ja/tai pitkäaikaisen kypsennyksen seurauksena runsaasti AGE:ja. Lihan, myös vähärasvaisen, on arveltu vaikuttavan ihmisten päivittäiseen AGE:jen saantiin määrällisesti muunlaisia ruokia enemmän. Syynä on lihan luonne pääruokana ja siten suurempi päiväsaanti. Lisäksi lihassa on lähekkäin hyvin reaktiivisia amino-lipidejä ja pelkistäviä sokereita (kuten fruktoosia ja glukoosi-6-fosfaattia), jotka keskenään kuumennettaessa reagoivat herkästi AGE:iksi.[6]
Alla on lueteltu taulukossa (linkki koko taulukkoon) eri elintarvikkeiden tilannekohtaisesti vaihtelevia (kuten valmistustavasta riippuvia), mutta yleisesti kuvaavia ja suuntaa antavia AGE-pitoisuuksia
Alla on lueteltu taulukossa (linkki koko taulukkoon) eri elintarvikkeiden tilannekohtaisesti vaihtelevia (kuten valmistustavasta riippuvia), mutta yleisesti kuvaavia ja suuntaa antavia AGE-pitoisuuksia:[6]
Taulukko eri ruokien AGE-pitoisuuksista[6] | |||
---|---|---|---|
Elintarvike | AGE pitoisuus kU/100g* | Elintarvike | AGE pitoisuus kU/100g* |
Rasvaiset ruoat ja juustot | Liha ja lihankorvikkeet | ||
Voi | 26480 | Omassa rasvassa 5 min käristetty pekoni | 91577 |
Kasvimargariini (60% rasvaa) | 17520 | Esipaahdettu kanankoipi iholla, sitten grillattu | 18520 |
Raastettu parmesaani | 16900 | Paahdettu kanankoipi iholla | 11149 |
Pehmeä kermajuustolevite | 10883 | Oliiviöljyssä paistettu naudanlihapihvi | 10058 |
Paahdetut cashewpähkinät | 9807 | Paistinpannulla ruskistettu naudan jauheliha (20% rasvaa) | 4928 |
Majoneesi | 9400 | Pariloitu tofu | 4107 |
Maapähkinävoi | 7517 | Vedessä keitetty kana (1 tunti) | 1123 |
Kuivapaahdetut maapähkinät | 6447 | Raaka naudanliha pihvi | 800 |
Kevytmajoneesi | 2200 | Raaka tofu | 788 |
Kypsä oliivi | 1670 | Ihoton raaka kananrinta | 769 |
Avokado | 1577 | Raaka lohi | 528 |
Raejuusto (1% rasvaa) | 1453 | Oliiviöljyssä matalalla lämmöllä 12 min valmistettu munakas | 337 |
Ruokaöljyt | Hiilihydraattipitoiset ruoat | ||
Seesamiöljy | 21680 | Big Mac-hampurilainen | 7801 |
Oliiviöljy | 11900 | Pizza ohuella pohjalla | 6825 |
Ekstraneitsytoliiviöljy | 10040 | Perunalastut | 2883 |
Rypsiöljy | 9020 | Rice Krispies-riisimurot | 2000 |
Auringonkukkaöljy | 3940 | 12 min keitetty pasta | 242 |
Hedelmät ja kasvikset | Kidneypavut (tölkki) | 191 | |
Kuivattu viikuna | 2663 | 25 min keitetyt perunat | 17 |
Kuivatut luumut | 120 | Keitetyt pikakaurahiutaleet | 14 |
Kurkku | 31 | 10 min keitetty riisi | 9 |
Banaani | 9 | Valkoinen sokeri | 0 |
*pitoisuudet osoittavat vain tietyn AGE:n (karboksimetyylilysiinin, CML) pitoisuuden. Yksiköt ovat entsyymiyksiköitä kilokertaluokassa (1 U=1/60 µkat). |
Ulkoisen saannin vaikutukset
Eniten ravinnon tulleiden AGE:jen vähentämisestä hyötyvät mahdollisesti muun muassa diabeteksen kaltaisia aineenvaihdunnallisia sairauksia potevat henkilöt, mutta merkittävistä vaikutusten olemassaolosta on vain koeputki- (in vitro) ja eläinkokeisiin pohjautuvaa näyttöä. Vahvoja kliinisiä todisteita näistä vaikutuksista ihmisillä ei ole. Eläimillä AGE:jen välttämisen on tutkittu parantavan diabeteksessä muun muassa insuliiniherkkyyttä ja haavojen parantumista. AGE:jen merkittävän vähentämisen on osoitettu myös pidentävän elinikää hiirillä ja tämän on arveltu olevan osatekijänä kalorirajoitteisen ruokavalion koe-eläinten elinikää pidentävässä vaikutuksessa. AGE:jen saannin rajoittamisen on myös osoitettu eläimillä estävän valtimonkovettumatautia, munuaisten vajaatoimintaa sekä aikuistyypin diabeteksen kehittymistä. Vastaavasti suuria AGE-pitoisuuksia sisältävät ruokavaliot ovat lisänneet edellä mainittujen sairauksien kehittymisen todennäköisyyksiä eläimillä.[6] Koska tutkimukset ovat osoittaneet AGE:jen olevan haitallisia koe-eläimillä ja esimerkiksi diabeettisillä ihmisillä, on ulkoisesti saatujen AGE:jen arveltu olevan tilastollisesti merkittävällä tavalla haitallisia myös sairailla sekä terveillä ihmisillä. Kliiniset todisteet ihmisillä huomattavista vaikutuksista ovat kuitenkin heikot ja esimerkiksi eräässä tutkimuksessa dialyysipotilailla veren AGE-pitoisuuden ja kuolleisuuden väliltä ei löydetty yhteyttä. Yhteys ravinnon AGE-pitoisuuden ja ihmisten terveyden välillä on edelleen tuntematon.[13]Poistuminen kehosta
Keho pystyy tuhoamaan AGE:ja rajoitetusti. Se pilkkoo suurimpia AGE-molekyylejä entsyymien suorittaman proteolyysin kautta lyhyiksi glykatoiduiksi peptideiksi ja aminohapoiksi, jotka siirtyvät veriplasmaan ja sieltä virtsaan.[14]Solunulkoisen tilan (matriisin) AGE:t ovat kuitenkin proteolyysille vastustuskykyisiä. Tätä ominaisuutta lisää matriisin proteiinien AGE:ja suojaava verkkoutuminen, joten solunulkoisessa tilassa esiintyvät AGE:t poistuvat huonommin kuin muilta solualueilta ja ovat siksi hyvin pysyviä.[15][16] Tärkeitä AGE:jen pilkkomista suorittavia proteiineja ovat muun muassa matriisin metalloproteinaasit (MMP).[2]
Suurimmat AGE:t eivät kokonsa vuoksi pysty poistumaan verestä munuaiskeräsen kalvon kautta virtsaan ennen pilkkoutumistaan. Solutasolla pilkkomiseen osallistuvat todennäköisesti erityisesti periferaaliset makrofagit,[14] sinusoidiset endoteelisolut ja maksan Kupfferin syöjäsolut,[17] joista jälkimmäisten osallisuus pilkkomiseen on kuitenkin kyseenalaistettu.[18]
Vaikka pilkotut AGE:t ovat ainoita AGE:ja joita keho kykenee erittämään, ovat ne myös reaktiivisempia kuin suuret AGE:t. Tämän vuoksi pienet AGE:t voivat noidankehämäisesti pahentaa esimerkiksi diabeetikon AGE:ista johtuvia ongelmia myös senkin jälkeen kun korkea verensokeri on saatu kuriin.[14]
Hoitomuodot
AGE:jen mahdollisesti aiheuttamiin ongelmiin kolmentyyppisiä ratkaisuja: AGE:jen muodostumisen estäminen, verkkosidosten rikkominen niiden muodostumisen jälkeen ja jo ilmenneiden AGE:jen haittavaikutusten hoito.AGE:jen muodostumisen ehkäisy
Ihmisillä C-vitamiinin on havaittu vähentävän merkittävästi veriseerumin proteiinien glykaatiota,[2] vaikka ei olekaan vahvoja todisteita tämän merkityksestä parempaa terveyttä edistävänä tekijänä.[13]AGE:jen muodostumista on onnistuttu estämään koeputkikokeissa muun muassa C-, B2- ja B3-vitamiinilla, pyridoksaalilla (B6), sinkillä, mangaanilla,[2] metformiinilla[19] ja aspiriinilla.[20]
Rotilla alfalipoiinihapon on osoitettu vähentävän rakenneproteiinien verkkoutumista. Hiirillä vastaavanlaisia vaikutuksia on havaittu kun niille on annettu vihreää teetä, vihreässä teessä luontaisesti esiintyvää EGCG:tä, C- ja E-vitamiinia tai N-asetyylikysteiiniä. Kanelin, inkiväärin ja monien muiden mausteiden kohdalla on havaittu positiivisia vaikutuksia seebrakaloilla.[2]
Osa edellä mainituista aineista on hapettumisenestoaineita (C-vitamiini), kelatoivia aineita (pyridoksaali),[2] tulehduskipulääkkeitä (aspiriini) ja glukoosin muodostumista vähentäviä diabeteslääkkeitä (metformiini).
Pyridoksaalilla vaikutukset ovat kuitenkin moninaiset ja se pystyy muun muassa toimimaan antioksidanttina.[21]
Kelatoivat aineet sitovat metalli-ioneita (kuten Fe2+), jotka katalyyttisesti muodostavat hyvin reaktiivisia ja yleisesti haitallisia vapaita radikaaleja. Radikaalit puolestaan pystyvät muuttamaan kehon molekyylejä AGE:iksi tai niiden esiasteiksi ainakin koeputkikokeissa. Metalli-ionit pystyvät myös suoraan katalysoimaan AGE:jen ja esiasteiden muodostusta.[21] Hapettumisenestoaineet puolestaan tuhoavat muodostuneita radikaaleja.[2] Metformiini paitsi alentaa maksan glukoosin tuottoa ja vapautumista, siten vaikuttaen glykatoivan verensokerin määrään, se myös hillitsee tulehdusta vaimentamalla makrofageja aktivoivan RAGE/NF-κB-signalointireitin toimintaa. Tätä reittiä AGE:t puolestaan aktivoivat.[22]
Verkkosidosten rikkominen
AGE:jen muodostamia verkkosidoksia proteiinien välillä kykenevät in vitro rikkomaan muun muassa alagebriumi,[23] N-fenasyyli tioatsolium bromidi[24] ja rosmariinihappo,[25] joista jälkimmäisen on eräässä in vitro tutkimuksessa todettu olevan alagebriumia hieman tehokkaampi verkkosidosten rikkoja.[26] Alagebriumia on tutkittu vanhoilla ihmisillä ja sen on havaittu alentavan korkeaa verenpainetta ja vähentävän verisuonten jäykistymistä. Nämä vaikutukset todennäköisesti johtuvat alagebriumin kyvystä rikkoa AGE:jen muodostamia verkkosidoksia.[23][27]Ei kuitenkaan tunneta mitään yhdistettä joka kykenee pilkkomaan yleisimmän AGE:n, glukosepaanin, muodostamia sidoksia. Se on iästä riippuen 10-10000 kertaa yleisempi ihmiskudoksissa kuin mikään muu verkkosidoksia muodostava AGE.[28][29]
Katso myös
- Kehittyneet lipoksidaation tuotteet (ALE)
- Glykatoitunut hemoglobiini (A1c, HbA1c)
- Biogerontologia
- Elävä ravinto
- Kasvissyönti
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar