Maksa valmistaa pitkäketjuisia menakinoneja, joten maksaravintoa syödenkin saa K2-vitamiinia ravinnostaan.
Eri kudoksilla on oma geneettinen ohjelmansa kudostyyppillisten menakinonikokojen valmistamiseksi. Mikä on sivuketjun merkitys? ne pidättävät K-vitamiinia pitkän "ankkuriköytensä" takia pitemmän aikaa kehossa, mikä on tarpeen esim maksassa ja luustossa. Sen sijaan aivo valmistaa K1-muodosta kaikkein lyhintä menakinonia MK-4 joka on myös miedoin ja siten oksidoituen katoaa aika nopeasti kehosta. Kun sivuketju on oksidoitunut jää jäljelle tuma joka on xenobioottinen ja katoaa kehosta eritettynä.
Muta koska maksa tarvitsee tehokkaaseen proteiinisynteesiin K-vitamiinia stabiilimpia aikoja, sen omat menakinonit ovat hyvinkin pitkäketjuisia. Maksan ei välttämättä tarvitse saada vain suolistobakteereilta sitä tärkeää menakinoniraeknnetta, vaan sitä tulee myös ravinnon (vegetabiilista K1-vitamiinia, jota aktiivisti imeytyy ravinnosta ja sitten siitä muokataan menakinonimuotoja. eri kuodoksissa. Lisäksi on ruokia joissa on jkv MK-lajeja.
MK-vitamiinipitoisuus on kudoksille suojaava, jopa anticancerogeeninen maksalle. Aivoissa se on kroonisilta infektioilta suojaava ja varsin tärkeä valkoisen aineen suojauksessa D-vitamiinin kanssa. Tosin MK ei menne aivoon, vaan aivo ottaa vihannesten ja kasvisöljyjen K1-muotoa ja muokkaa sen paikallisesti MK-4 muotoon. Eikä aivojen rasvamodulin tarvitse " tehdä luuta"- kuitenkin ottaen huomioon aivojen kallokopan dynaamisen sisäpinnan, siellä on varmasti jokin mielenkiintoinen K-vitamiiniaineenvahdunta osallistumassa kalsiumjonien mobilisaatiossa ja saostuksessa.
Siis D-vitamiini on olennainen K-vitamiinin työpari ainakin aivojen kannalta
On vain tiedettävä että K2 vitamiini käsittää sivuketjuiltaan hyvin eri kokoisia menakinoneja.
- Huippupitkiä sivuketjuja osaa tehdä stafylokokkibakteeri, jolla onkin erityisen komplisoituja vaikutuksia rheologiaan.
Stafylokokista
http://aac.asm.org/content/57/11/5432.full
K2 vitamiinin kartasto ei varsinaisesti ole kovin selkeä. Kuitenkin hyödyksi on se natto-ruoan syöminen: jopa skolioosia estävää, kuten japanilaisessa tieteellisessä kirjallisuudessa mainitaan.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7895417
- Miten stafylokcoccus aureus hyödyntää omaa jättipitkää menakinoniansa:
Mol Microbiol. 2012 Dec;86(6):1376-92. doi: 10.1111/mmi.12063. Epub 2012 Oct 24.
Menaquinone biosynthesis potentiates haem toxicity in Staphylococcus aureus. Wakeman CA1, Hammer ND et alAbstract
Staphylococcus
aureus is a pathogen that infects multiple anatomical sites leading to a
diverse array of diseases. Although vertebrates can restrict the growth
of invading pathogens by sequestering iron within haem, S. aureus
surmounts this challenge by employing high-affinity haem uptake systems.
However, the presence of excess haem is highly toxic, necessitating
tight regulation of haem levels. To overcome haem stress, S. aureus
expresses the detoxification system HrtAB. In this work, a transposon
screen was performed in the background of a haem-susceptible,
HrtAB-deficient S. aureus strain to identify the substrate transported
by this putative pump and the source of haem toxicity. While a recent
report indicates that HrtAB exports haem itself, the haem-resistant
mutants uncovered by the transposon selection enabled us to elucidate
the cellular factors contributing to haem toxicity. All mutants
identified in this screen inactivated the menaquinone
(MK) biosynthesis pathway. Deletion of the final steps of this pathway
revealed that quinone molecules localizing to the cell membrane
potentiate haem-associated superoxide production
and subsequent oxidative damage. These data suggest a model in which
membrane-associated haem and quinone molecules form a redox cycle that
continuously generates semiquinones and reduced haem, both of which
react with atmospheric oxygen to produce superoxide.
© 2012 Blackwell Publishing Ltd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar