Etiketter

måndag 14 oktober 2019

Terminologiaa: hampaiden vieruskudoksen sairaudet

KÄYTETTÄVÄ TERMI
periodontaalinen atrofia  
KÄYTTÖHUOMAUTUS
MUUNKIELISET TERMIT
Periodontal Atrophy
englanti
Atrophy of Periodontium
Periodontium Atrophies
Periodontium Atrophy
Parodontal atrofi

Hampaattomuus (edentata) , proteesit, hammasinfektiot ja röntgenlöydöt . Suomal. tutkimus 2014.

Suomalainen tutkimus http://jultika.oulu.fi/files/isbn9789526206141.pdf
Haikola Bb (2014) Oral health among Finns  aged 60 years and  older,
Edentulousness, fixed prostheses, dental infections detected from radiographs and their association factors.
Vanhusväestön suun terveydentila on useassa tutkimuksessa todettu huonommaksi kuin nuoremmilla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisen ikääntyvän väestön suun ter-veydentilaa ja siihen liittyviä tekijöitä. Epidemiologinen poikkileikkaustutkimus tehtiin Kirkkonummella Etelä-Suomessa ja Lakeuden terveyskeskuksen alueella Pohjois-Suomessa. Tutkimukseen ja haastatteluun osallistuiyhteensä 1191 iältään 60–78-vuotiasta henkilöä, 625 K:lta ja 566 L:ltä. Kliinisessä tutkimuksessa selvitettiin hampaattomuus ja proteesien purentatasapaino. Alaleuan leuka-kulma, nousevan haaran ja nivellisäkkeen korkeus, hammasharjanteen korkeus ja kiinteiden proteesien esiintyminen arvioitiin panoraamaröntgenkuvista (pantomografia). Tulehdusriskiä kuvaava indeksi arvioitiin röntgenkuvien tulehdusmuutoksista, joina rekisteröitiin syvä karies, hampaan juurenpääntulehdus, tulehdus takahampaiden juurten haarautumassa, syventyneet luutaskut ja kiinnityskudoskato usean hampaan alueella. Hampaattomuuden vallitsevuus oli 37 %. Se oli tilastollisesti merkitsevästi korkeampi naisilla kuin miehillä ja pohjoisella alueella merkitsevästi korkeampi kuin eteläisellä. Hampaattomuus oli yleisempää vähiten koulutusta saaneilla kuin korkeamman koulutuksen saaneilla. Hampaallisilla oli pienempi alaleuan leukakulma kuin hampaattomilla, ja heillä oli myös korkeampi nouseva haara ja nivellisäke kuin hampaattomilla. Naisilla oli merkitsevästi useammin vakavaa hammasharjanteen madaltumista kuin miehillä. Molemmilla sukupuolilla tyytymättömyys proteeseihin liittyi merkitsevästi huonoon purentatasapainoon. Yli kolmella neljäsosalla tutkituistaoli vakava tulehdusriski, eteläisellä alueella enemmän kuin pohjoisella. Hampaallisessa aineis-tossa naisilla oli enemmän kiinteitä proteeseja kuin miehillä. K:n alueella tutkituilla oli enemmän kiinteitä proteeseja kuin L:n alueella.Hampaattomuus oli hyvin yleistä 60–78-vuotiailla suomalaisilla. Alaleuanluun muoto muuttui hampaiden menetyksen seurauksena. Kiinteiden proteesien määrä oli vähäinen ja ikääntyvillä suomalaisilla oli röntgenkuvissa runsaasti hammasperäisten tulehdusten löydöksiä. Suun terveyden alueelliset erot tulisi ottaa huomioon suu- ja hammasterveyden edistämistyössä, jossa erityisesti tulisi huomioida alhaisen sosioekonomisen aseman ja huonon terveyden omaava vanhempi väestö. 
Asiasanat: 
 alveolaarinen luukato
hampaan pesäkeinfektio,
 hampaaton suu, (Edentata:  tandloshet )
 ikääntyvä,
 kiinteä proteesi, 
luun uudelleen muotoutuminen
 panoraamaröntgenkuvaus, suunterveys

Hammasta kiinnittävien kudosten kunto, Foolihappo ja Folaattireseptori-1 (Oct 2019) ,

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31604439


2019 Oct 11;19(1):218. doi: 10.1186/s12903-019-0909-z.
Folate-receptor 1 level in periodontal disease: a pilot study.
Alkan D1, Guven B2, Turer CC3, Balli U3, Can M2. BACKGROUND:
The purpose of this study was to investigate gingival crevicular fluid (GCF) and serum folate-receptor 1 (FOLR1) levels in subjects with different periodontal status.
METHODS: The study consists of three groups: Healthy group (n = 15), gingivitis group (n = 15) and chronic periodontitis group (n = 15). Clinical periodontal parameters including probing pocket depth (PPD), clinical attachment level (CAL), gingival index (GI) and bleeding on probing (BOP) were assessed. GCF and serum samples were collected from each patient and were analyzed FOLR1 levels by enzyme-linked immunosorbent assay. RESULTS: The values of FOLR1 in GCF were higher in gingivitis and periodontitis groups than among patient in control group (p < 0.016). Serum FOLR1 levels showed no significant difference between the groups. A significant correlation was observed between FOLR1 levels of GCF and BOP (p < 0.05).
CONCLUSIONS:
Our preliminary data suggest that FOLR1 is not useful in monitoring the periodontal disease. Further studies are necessary to clarify the role, regulation and function of folate and it's receptors in the pathogenesis of periodontal disease. KEYWORDS:
Folate-receptor 1; Gingivitis; Periodontitis PMID: 31604439 DOI:

Duodecim: ientulehduksesta ja hammastakiinnittävien kudosten taudeista

Dentistikandin perusohjekirjoja: Kariesoppi

https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/104369/Kandin%20selviytymisopas%20klinikkaan%20Uusitalo_Havukainen.pdf?sequence=2&isAllowed=y